Jan Sonnergaard er ikke død

- et forsvindingsnummer om litteratur og hævn

7.- 30.november 2019

Betty Nansen Teatret / Edison scenen

 

 

★★★★
”Mysterium, våde varer og skæve karakterer. Minder i alle sine modsatrettede udtryk om sorgen ved at miste nogen, der står en nær, og fremfor alt er den en kærlig, men rå hyldest til en stor kunstner, der også formåede at balancere de to karaktertræk i liv og værker”
ISCENE
★★★★
“En rigtig Mammut-forestilling: Kloge ord, barsnak, gags og forvekslingskomedie er ingredienserne, der vittigt forsøger at genskabe noget af forfatteren Jan Sonnergaards univers. Sjovt og velspillet, anderledes og underholdende”
KULTURKUPEEN

★★★★
”Kræs for kendere.  I Maja Ravns flotte 1:1 scenografi, hvor slænget hænger ud på baren, bliver kriminalpolitiet tippet om et firedobbelt mord – angiveligt fire af Jan Sonnergaards fjender. Morten Suurballe er uimodståelig som den uudgrundelige måske-morder Erich Erichsen, og Josephine Park og Laura Kvist Poulsen, der skal løse gåden, er rendyrket pragtfulde”
SCENEBLOG

★★★★
Vennekredsen savner Jan Sonnergaard og sætter ham et muntert og fantasifuldt minde med en forestilling, der har noget med hans sande liv at gøre. Samfundet og ikke mindst de indbildske anmeldere får det glatte lag undervejs, medens det undersøges, om Jan Sonnergaard var nøgleperson eller offer i sit liv.
FREDERIKSBORG AMTS AVIS

En kompromisløs hyldest til en sød forfatter. Der er hersker ingen tvivl om, at ’Jan Sonnergaard er ikke død’ på Edison er lavet med de varmeste følelser for den afdøde forfatter, der også var kendt for sit søde og generøse væsen. At ville give en forfatter og hans værk et aftryk på en scene er en skøn ambition. Og som stemning og temperament er Jan Sonnergaard stærkt til stede i stykket.
POLITIKEN

————————————————————————————————————————————————

”Dette er en sand historie, som bygger på en lang række antagelser. Alle personerne er virkelige, med visse undtagelser, og hændelserne er næsten ikke fiktive”
(Fra titelbladet i manuskriptet til ”Jan Sonnergaard er ikke død”)

Det påstås, at Jan Sonnergaard døde i en lejlighed i Beograd en dag i november 2016. Men Jan Sonnergaard er ikke død. Han lever. I sine tekster sammen med det mylder af mennesker, han skabte.
Sonnergaard gav liv til mennesker, som tilværelsen har kørt ud på et sidespor. Utilpassede mennesker, der har mistet overblikket og er nemme at opgive.

I JAN SONNERGAARD ER IKKE DØD møder vi ligeledes et mylder af mennesker. Mennesker, der på den en eller anden måde, er berørt af Sonnergaard; af tabet af ham, af hans forfatterskab eller af ham som menneske og person.

JAN SONNERGAARD ER IKKE DØD er et håndholdt requiem med et krimispor. En slags kaotisk sorgproces, der både er munter og tragisk, og samtidig er det en almen historie om at forlige sig med de tab, vi møder i livet.


MEDVIRKENDE
Josephine Park, Laura Kvist Poulsen, Morten Suurballe, Anne Vester Høyer, Mads Riisom, Helle Dolleris og Claus Flygare
MANUSKRIPT Claus Flygare
KONCEPTUERENDE INSTRUKTØR
Nicolei Faber
MEDINSTRUKTØRER Sargun Oshana og Jens Jørn Spottag
SCENOGRAFI og KOSTUMER Maja Ravn
LYDDESIGN Ditlev Brinth
LYSDESIGN Turpin Napoleon Djuurhus

Produceret i samarbejde med Betty Nansen Teatret
Forestillingen er støttet af Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for og Knud Højgaards Fond

Forestillingen varer 1 time og 15 minutter.

 

PODCAST:
Kom bag om forestillingen og lyt til Claus Flygare og andre venner af Jan Sonnergaard tale om forestillingen og om Jans betydning for dem, personligt og i det litterære danske landskab.
Podcast’en varer 8 minutter og er produceret og redigeret af Jette Antonsen

Lyt til den her

For Skoler:

Forestillingen henvender sig også til unge på gymnasie- og HFniveau.
Der er gratis introduktion til skoleklasser hver tirsdag og onsdag inden forestillingen (skal bookes på forhånd)
Læs mere og bestil billetter her: https://www.brugteatret.dk/events/jan-sonnergaard-er-ikke-doed/

Baggrundsmateriale til skoler

Presse:

Pressemeddelelse og -billeder kan findes her

Forestillingen er støttet af:

Statens Kunstfond

Knud Højgaards Fond